Motosiklet Ehliyeti
Günümüz yaşam alanında gençlerin sürekli tercih ettiği bir araç türüdür. Dört tekerlekli araçlara göre kullanımı kolay olduğu ve genellikle kısa mesafede kullanılabilecek araçlar için motosiklet ehliyeti alınması gereklidir. Ancak araçların kendi sınıflarına göre uzun mesafede ya da yarış tipi olarak da kullanılır. Motosiklet ehliyeti A sınıfı ile sınıflandırılır.
Eğitimler siz değerli müşterilere sunulurken, direksiyon eğitimi dersi haricinde sözel eğitimler de sağlanır. Verilecek eğitimler 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 8.2.2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 29.5.2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği hükümlerine göre gerçekleşmektedir. Ehliyetsiz sürülen motorlar yollarda büyük bir tehlike oluşturur. Eğitim alınmamış ve ehliyetsiz araçları kullanmak kendimizin ve çevremizdeki insanların hayatlarını tehlikeye sokmaktadır. Motosiklet ehliyeti alarak can ve mal kayıplarının önüne geçeceği gibi karayolunda kullanılan iki ya da üç tekerlekli araçlar içinde zorunludur. Kursça verilecek eğitimlerde yıllarca deneyimi olan eğitimcilerle trafik kurallarına uygun ve aracın nasıl kullanılabileceği hakkında gerekli bilgiye ve deneyime sahip olursunuz. Motor kullanıcılarının gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için ne tür ek donanım ekipmanlarının kullanılarak eğitim verilmesi sağlanır.
Kurslarda verilen eğitimler ekonomik getirim sağlamak değildir. Kullanılan araçlarla akan trafik de nasıl araç kullanılması gerektiği, karşılaşacağınız sorunlar ile mücadele edebilmenizi sağlar. Kurs sayesinde alacağınız motosiklet ehliyeti ile nerede ne yapmanız gerektiğini, sürüş sırasında davranış biçimlerini, kullanmanız gereken güvenlik önlemlerine sahip olabilirsiniz. Kullanacağınız motorlar vitesli veya otomatik olması fark etmez. Burada önemli olan güvenlikli sürebilmektedir. Kendi içinde A, A1 ve A2 diye ehliyet sınıfları vardır. Burada kullanacağınız motosiklet tipi ve yaşınıza göre ayrılmaktadır. Kurstan faydalanarak almak istediğiniz ehliyet sınıfına göre eğitimlerle karşılaşırsınız.
Yaşadığımız çağa göre bir tutku haline gelen motosikletler gençler tarafından sürekli tercih edilmektedir. Motosiklet ehliyeti almak için gerekli olan eğitimleri ve sınavları başarıyla geçmeniz gerekir. Toplam 6 saat eğitim alarak direksiyon sınavını başarı ile tamamlayabilirsiniz. Eğer alacağınız motosiklet tipine göre en erken 16 en geç 24 yaşını dolduran adaylar başvuru yapma imkanı sağlar. Unutmayın ki ehliyetsiz sürülen araçlar hem kendi canını hem de karşınızdaki insanların hayatlarını tehlikeye sokar.
Kara yolu trafiğinde bağımsız bir şekilde motorlu araç kullanmak isteyenlerin tercihi otomobil ehliyeti gerekli yol ve direksiyon yetkinliğini kanıtlamak adına alınır. Otomobil ehliyeti B sınıfı ehliyeti olarak adlandırılır.
Eğitimler siz değerli müşterilere sunulurken, direksiyon eğitimi dersi haricinde sözel eğitimler de sağlanır. Tüm eğitimler 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 8.2.2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 29.5.2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği hükümlerine göre gerçekleşmektedir. Otomobil ehliyeti alınarak kara yolunda can ve mal kaybının önüne geçilirken aynı zamanda trafik düzeninin sağlanması amaçlanır. Deneyimli ekip sizlere her aşamada trafik ve yol hakimiyetini kurallara, işaretlere uygun olarak ehliyet almanızı sağlar. Akan trafik sırasında karşılaşabileceğiniz olası tehlike ya da riskleri ön görme becerisinden, trafik içerisinde karşılaşılan zorunlu manevralara kadar gerekli eğitimler verilmektedir.
Firmanın amacı yalnızca ehliyet için gerekli olan dersleri vermek değildir. Gerçek hayatta yaşanılan trafik sorunlarına ve otomobil sorunlarına müdahale edebilmek için gerekli deneyimi de sizlere sunmaktır. Otomobil Ehliyeti almanız ve güvenilir bir şekilde kullanmanız için farklı yol durumlarında yapılması gerekilen doğru davranışların gözlenmesi hakkında da gerekenler aktarılır. Düz ya da otomatik otomobil ehliyeti alımında direksiyon eğitimi ve sınav değerlendirme temel manevralar, eğimli yolda kalkış, park etme, iki araç arasına park etme, 25 metre geri sürüş gibi konularının üzerinde önemle durulur. Ayrıca herhangi bir tehlike durumunda ani fren yapma, geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa veya sola dönme gibi eğitimlerde aynı program içerisinde verilmektedir.
Otomobil Ehliyeti almak için B sınıfı otomobil ehliyeti sahibi olmalısınız. B sınıfı ehliyetiniz ile manüel ya da otomatik otomobilleri kullanılabilir. Toplamda 16 saat direksiyon eğitimi alınarak ehliyet sınavlarında başarılı olabilirsiniz. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterirken, eğer daha fazla süreli direksiyon dersi almak isterseniz belirtmeniz yeterli olur. 18 yaşını dolduran ve en az ilkokul mezunu olan herkes B sınıfı otomobil ehliyeti almak için başvuruda bulunma şansı elde eder.
Günlük hayatınızda inşaat malzemesi veya eşya taşırken, aracınız yolda kalıp çekilmesi gerekiyorsa bu tür araçlarını kullanacak Kamyon – Çekici Ehliyeti sürücü belgesine sahip olmanız gerekir. Bu sınıf sürücü belgesi direk alınmadığı gibi B sınıfı sürücü belgesinin olması zorunludur. Kamyon çekici ehliyeti kendi içinde 4 sınıfa ayrılmaktadır. C, C1, C1E ve CE sınıfları olarak karşımıza çıkmaktadır. Her sınıf kendi kullanım alanları içinde araç modellerine göre sınıflandırılır. 18 yaş ile 22 yaş şartı olduğundan araç modeli ve sürücü sınıfı bu şarta göre şekillenir. Bu sürücü belgesi ile kamyon, kamyonet, çekici, tır, arazi taşıtları, otomobil, traktör gibi araçlar kullanılabilir.br
Kamyon – Çekici Ehliyeti sahip olmak isteyen adaylar öncelikle alanında başarılı bir kursa yazılması gerekir. Çünkü sürüş deneyimin başladığı ana yer sürücü kurslarıdır. Kursun bünyesinde bulunan uzman ve kaliteli eğitimcilerle adayın sürüş deneyimi kazanmasını, heyecanını, stresini en aza indirilmesi sağlanmaktadır. Bu eğitimler de 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 8.2.2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 29.5.2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği hükümleri ışığı altında verilmektedir. Verilen eğitimlerle trafik kuralları, viraj dönüş açıları, araçların motor yapısı, yokuşlarda nasıl kalkılması gerektiği, ani fren çalışmaları birebir uygulamalı olarak adaya öğretilir. Ehliyet kursunun sağladığı ehliyet sınıfına uygun araçlar ile eğitimler verilmektedir. Bu sınıf sürücü belgesinde B sınıfı ehliyeti olması gerektiğinden adayın yazılı sınavına girmesine gerek yoktur. Eğer hiç ehliyeti yoksa önce B sınıfı için müracaat etmeli daha sonra Kamyon-çekici ehliyetine başvuru yapması gerekir. Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan direksiyon sınavı, sahip olmak istediğiniz sürücü belgesinin kilidi açan anahtarıdır. Bundan dolayı kursta verilen eğitimlerin önemli olduğu ve başarının oluşmasına direk olarak katkı sağladığı bilinmektedir.
İstediğiniz araç modeline göre Kamyon – Çekici Ehliyeti sınıflarına başvuru yaparak, araçları trafik kurallarına uygun olarak karayolu taşımacılığı için kullanabilirsiniz. Gerekli sürücü belgesi olmadan araçları kullanan sürücüler kendi canını ve karşısındakinin canını tehlikeye sokarlar.
Günlük hayatınızda inşaat malzemesi veya eşya taşırken, aracınız yolda kalıp çekilmesi gerekiyorsa bu tür araçlarını kullanacak Kamyon – Çekici Ehliyeti sürücü belgesine sahip olmanız gerekir. Bu sınıf sürücü belgesi direk alınmadığı gibi B sınıfı sürücü belgesinin olması zorunludur.
Otobüs kullanabilmek amacı ile sahip olmanız gereken ehliyet türü.
Karayolunda yolcu taşımacılı yapmak istiyorsanız öncelikle o özellikte araçları sürebilmek için Otobüs-Minibüs Ehliyeti sahibi olmanız gerekir. En az 10 kişilik araçlarda yolcu taşımacılığı yapmak için minibüs ehliyeti gerekirken 24 kişi ve üzeri yolcu taşımacılığı yapan araçlar için ise otobüs ehliyeti gerekir. Şehir içi yolcu taşımacılığı olsun şehirlerarası yolcu taşımacılığı olsun bu sınıf sürücü belgesi olması gereklidir. Otobüs, Minibüs ehliyeti ile D, D1, D1E, DE sınıfı sürücü belgelerine sahip olunabilinir. Bu sınıflar ile otobüs, yarım otobüs, minibüs, römorklu otobüs araçları kullanılabilmektedir.
Kurs tarafından sürücü belgesi alınması için verilen eğitimler hem uygulamalı olarak yapılırken hem de yazılı sınavlardan başarılı bir şekilde geçmeniz için bir takım eğitimler verilir. Ancak Otobüs-minibüs ehliyeti alınabilmesi için öncellikle B sınıfı ehliyet sürücüsü olması zorunludur. Bu yüzden yazılı sınava girmenize gerek yoktur. Hangi sınıfta araç kullanırsanız kullanın belli bir deneyime sahip olmanız gerekir. Verilen eğitimler 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 8.2.2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 29.5.2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği hükümlerince verilmektedir. Verilen eğitimler ile görgü ve ahlak kuralları, yolculara hitabın nasıl olması gerektiği, araçların motor yapısı, virajlar da hangi açılar ile dönülmesi gerektiği, uyulması gereken şehir içi ve şehirlerarası hız sınırları gibi eğitimler seçeceğiniz otobüs ya da minibüs ehliyetine uygun araçlarda verilmektedir. Otobüs – minibüs ehliyeti ile yolcu taşımacılı yapıldığı için hem kendi can ve mal güvenliği önemliyken taşıdığınız yolcuların da can ve mal güvenliği siz sürücülerin üzerindedir. Bu yüzden direk alınmayan sürücü belgeleri beraberinde yaş şartlarını da birlikte getirmektedir. Otomobil tarzı araçlara göre kullanımı zor olan otobüs ve minibüs mantık olarak aynı işleyiş tarzına sahiptir. Sadece kullanıldığı alan ticari bir alan olduğu için farklılık yaratmaktadır.
Kurs tarafından verilen eğitimler, titizlikle uygulamalı olarak verilmesinin yanında günlük hayatta karşılaşılabilecek durumlar göz önünde bulundurularak sunulur. Kursta alacağınız eğitimlerin her bir dalı hayattaki başarınızın anahtarıdır. Gereken önemi vermediğinizde Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği Otobüs-minibüs ehliyeti direksiyon sınavında başarılı olamayabilirsiniz. Adayın direksiyon sınavına girme hakkı 4 kez olup birinde başarılı olamadığı takdirde tekrar kursa yazılması gerekir. Sonuçta başarı tek taraflı olmayıp birlikte yapılırsa başarı başarıdır.
F sınıfı ehliyet, traktör kullanmak isteyen kişilerin alacakları ehliyettir. 18 yaşına girmiş olan kişiler rahatlıkla F ehliyet sahibi olabilirler. F sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M sınıfı araçları da rahatlıkla kullanabilirler.
Traktör kullanabilmek amacı ile sahip olmanız gereken ehliyet türü.
İş makinesi kullanabilmek amacı ile sahip olmanız gereken ehliyet türü.
G sınıfı ehliyet, özel kapsamlı ehliyet türlerinden bir tanesidir. G sınıfı ehliyet; kişinin iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanmasına izin veren ehliyet türüdür. G sınıfı ehliyetler ile iş makineleri haricinde, motorlu bisikletler de kullanılabilmektedir.
G sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyet türünü almak için deneyim ve tecrübe şartı aranmamaktadır. Yani kişinin önceden başka bir ehliyeti olmasa bile, G sınıfı ehliyet almasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. G sınıfı ehliyet almak isteyen kişinin kanuni yaş sınırı şartını karşılaması yeterlidir. G sınıfı ehliyet almak için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması zorunludur.
G sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araç sayısı oldukça kapsamlıdır. G sınıfı ehliyete sahip kişiler M sınıfı ehliyet türüne ait araçları da kullanabilmektedir. Yani G sınıfı ehliyet ile şu araçlar kullanılabilmektedir:
Bölgede sürücü kursu olarak uzun zamandır adaylarımıza en iyi eğitimi vermek, onları kara yolları taşımacılığında uyulması gerek kuralları büyük bir özveri ile anlatmak temel prensibimizdir.
ESENLER, GAZİOSMANPAŞA VE SULTANGAZİ ŞUBELERİMİZ BULUNMAKTADIR.
iletisim@ehliyetal.org
Esenler Şubesi --> 0212 562 4848
Gaziosmanpaşa Şubesi --> 0212 635 5858
Sultangazi Şubesi --> 0212 668 2825
WhatsApp Destek --> 0553 063 68 75
© ehliyetal. All Rights Reserved. Designed by HTML Codex / NEASolutions